ΠΕΜΠΤΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ !!!


Τη διαταγή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αναμένουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν ήδη αναπτυχθεί ανατολικά της Συρίας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σε
πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η βρετανική αεροπορία η οποία διαθέτει δύο βάσεις στην Κύπρο, σε απόσταση αναπνοής από τη συριακή ενδοχώρα. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένει το τελικό πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών για να πάρει την απόφασή του. Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ωστόσο πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αρχίσουν περιορισμένης κλίμακας επίθεση από αέρος κατά του καθεστώτος Άσαντ στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, ενδεχομένως και την Πέμπτη. 

Η ιστοσελίδα του έγκυρου περιοδικού διεθνούς διπλωματίας «Foreign Policy», ανήρτησε την Τρίτη το απόγευμα έναν χάρτη με τις περιοχές-στόχους στην ενδοχώρα της Συρίας. 

Πρόκειται για 34 σημεία που αφορούν αποθήκες και δύο εργοστάσια κατασκευής χημικών όπλων, όλες τις αεροπορικές βάσεις της Συρίας, το Προεδρικό Μέγαρο στη Δαμάσκο και την έδρα της Δημοκρατικής Φρουράς του Άσαντ. Ο χάρτης του Foreign Policy: 

 
 

Ειδικότερα οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει χημικά εργοστάσια και αποθήκες χημικών στη Χομς, στη Δαμασκό, στην Αλ Σαφίρα, στη Λατάκια και στην Παλμύρα, στη Μασιάτ, στη Χάμα, στη Φουρκλούς και στο Καν Αμπού Σαμάτ.
Εκατόμβη νεκρών
Εκατόμβη νεκρών
Η Δημοκρατική Φρουρά φυλάσσει τα εργοστάσια και τις αποθήκες, αλλά και τις μεγάλες αεροπορικές βάσεις σε Δαμασκό, Ντιμάϊρ, Αλ Κουσάιρ, Αλέπο και Χομς, ενώ βάσεις εκτόξευσης πυραύλων υπάρχουν στο Αλ Σάφρα και στο Αλ Κιμπάρ.

Στον ίδιο χάρτη υπάρχουν οι θέσεις για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Setma Ltd. στη Δαμασκό, που συνεργάζεται με τη κυβέρνηση για τη κατασκευή χημικών όπλων, καθώς και το Προεδρικό Μέγαρο, το Γενικό Αρχηγείο της Δημοκρατικής Φρουράς και την πλατεία Ουμαγιάντ, που είναι τα κεντρικά γραφεία των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Οι βάσεις της αεροπορίας της Συρίας βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια, ενώ ορισμένες από αυτές βρίσκονται βαθιά μέσα στο συριακό έδαφος. 


Η επίθεση αναμένεται να είναι βραχύχρονη, διάρκειας δύο ή τριών ημερών, με ταυτόχρονο βομβαρδισμό με πυραύλους τομάχοκ των στρατηγικών θέσεων των δυνάμεων του Άσαντ, ενώ όπως διαφαίνεται, θα υπάρξει και εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών της αμερικανικής αεροπορίας και της RAF, ενδεχομένως δε και της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Ήδη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που προέρχονται από διπλωματικές πηγές της Αθήνας, η Αμερική και το ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει την ελεύθερη χρήση των αεροπορικών βάσεων της Καλαμάτας και της Σούδας καθώς και του ναυστάθμου της Σούδας. 


Στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αναπτυχθεί πολλές μονάδες του αμερικανικού στόλου με σύγχρονα αντιτορπιλικά που θα αναλάβουν το βάρος της εκτόξευσης των πυραύλων τομάχοκ. 

Βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα οι δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ενώ πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η αμερικανική βάση στο Ίνστιρλικ της Τουρκίας.

Διπλωματική κινητικότητα


Πολεμικές προετοιμασίες
Πολεμικές προετοιμασίες
Τόσο η αμερικανική όσο και η βρετανική πλευρά δεν κρύβουν τις πολεμικές προετοιμασίες, οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει, ενώ η Γαλλία πιέζει ώστε το κτύπημα της Δύσης κατά της Συρίας να είναι άμεσο και μέσα στα επόμενα 24ωρα. 

Το Βερολίνο έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να συμμετέχει στο κτύπημα αυτό, αλλά αναμένει και το τελικό πόρισμα του ΟΗΕ για την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη.

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση πως μία τέτοια επίθεση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. 


Το Ιράν επίσης προειδοποιεί πως μία επίθεση της Δύσης κατά της Συρίας, θα προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο σε όλη την περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.


H Λατάκεια της Συρίας
Λατάκεια της Συρίας
Η Τουρκία εξακολουθεί να πιέζει προς όλες τις πλευρές για άμεσο κτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ, την ώρα που τα συντηρητικά-φιλοδυτικά καθεστώτα στις αραβικές χώρες στηρίζουν κατά τεκμήριο τις αμερικανο-βρετανικές κινήσεις.

Το απόγευμα της Τρίτης, ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λατάκια της Συρίας για να μεταφέρει Ρώσους πολίτες πίσω στην πατρίδα τους, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπάρχει παρουσία ρωσικών ναυτικών μονάδων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι στρατιωτικές μονάδες της Τουρκίας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τη Συρία, αλλά και στη συνοριακή γραμμή με το Ιράκ και το Ιράν.

Αποδεκατισμένος ο στρατός του Άσαντ

Παρά το γεγονός ότι –τουλάχιστον στα χαρτιά- παραμένει μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις του αραβικού κόσμου, η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμη και στο μισό μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Τα παραπάνω εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS). Η φετινή έκθεση του Ινστιτούτου για την κατάσταση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αναφέρει ότι, θεωρητικά, ο στρατός αριθμεί 178.000 άνδρες εκ των οποίων οι 110.000 υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις, 5.000 στο ναυτικό, 27.000 στην αεροπορία και 36.000 στην αεράμυνα.


Aποδεκατισμένος στρατός

Aποδεκατισμένος στρατός












Το 2009 το IISS υπολόγιζε ότι ο συριακός στρατός αποτελείτο από 325.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 220.000 στις χερσαίες δυνάμεις.

Λόγω της αποδιοργάνωσης του στρατεύματος από τον εμφύλιο πόλεμο, το Ινστιτούτο δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια τη δυναμικότητα των παραστρατιωτικών οργανώσεων οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην απόκρουση των ανταρτών. 


Το 2009 οι δυνάμεις αυτές υπολογίζονταν συνολικά στους 108.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 8.000 ανήκαν στη χωροφυλακή που ελέγχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και οι 100.000 στην πολιτοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Όσον αφορά τους εφέδρους, ο στρατός ξηράς διαθέτει 314.000 άνδρες, το πολεμικό ναυτικό 4.000, η αεροπορία 10.000 και η αεράμυνα 20.000.

Τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις είναι ρωσικής ή σοβιετικής

Ο Άσαντ με τους στρατηγούς


Ο Άσαντ με τους στρατηγούς
κατασκευής. Πριν από την έναρξη του εμφυλίου εκτιμάται ότι είχαν 4.950 άρματα μάχης, αλλά ο αριθμός τους έχει πλέον μειωθεί σημαντικά. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των πυραύλων, η γενική διοίκηση των οποίων βρίσκεται στο Χαλέπι, στα βόρεια της χώρας.

Το ναυτικό διαθέτει δύο φρεγάτες και η αεροπορία 365 μαχητικά αεροσκάφη, (από 555 το 2009), τα περισσότερα σοβιετικής κατασκευής. 


Οι δυνάμεις της αεράμυνας φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από τις συγκρούσεις των τελευταίων δυόμισι ετών και έχουν στη διάθεσή τους πολλές χιλιάδες πυραύλους εδάφους-αέρος, ρωσικής κατασκευής.

«Συμφωνία» για τον τρόπο επέμβασης

Δυτικές και αραβικές χώρες κατέληξαν σε μία «συμφωνία» σχετικά με την στρατιωτική δράση που προτίθενται να αναλάβουν εναντίον της Συρίας, όπως ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα αξιωματούχοι μετά τη σύνοδο στρατιωτικών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στο Αμάν, ανοίγοντας τον δρόμο για περιορισμένα πλήγματα με πυραύλους ακόμη και μέσα στην εβδομάδα αυτή.

«Αποφασίστηκε ότι στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αναγκαστεί να δράσει, η πιο υπεύθυνη και βιώσιμη επιλογή θα ήταν τα περιορισμένης έκτασης πλήγματα με πυραύλους», δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού της Ιορδανίας.

Οι επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων 10 κρατών αρνήθηκαν να θέσουν χρονοδιάγραμμα για τα προτεινόμενα πλήγματα, όμως οι συμμετέχοντες στη σύνοδο στο Αμάν συμφώνησαν να προετοιμαστούν για στρατιωτική δράση ακόμη και μέσα «σε αυτή την εβδομάδα».

Στην έκτακτη αυτή σύνοδο πήραν μέρος ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμσεϊ καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Καναδά, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και της Ιορδανίας.

Εκτός από τα πλήγματα με πυραύλους, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο εξέτασαν το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης αεροπορικής εκστρατείας με στόχο να καθηλώσουν την πολεμική αεροπορία της Συρίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συμμετέχοντες ήταν διχασμένοι σχετικά με το αν η απάντηση στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα θα πρέπει να έρθει μέχρι αργά την Κυριακή. Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία τάχθηκαν υπέρ πιο περιορισμένων πληγμάτων με πυραύλους, ενώ η Βρετανία και η Γαλλία πίεσαν για μια πιο ευρεία επέμβαση.

Τελικά, όπως δήλωσαν πηγές, ως «συμβιβασμός» συμφωνήθηκε η χρήση τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.

Στο περιθώριο της συνόδου οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν με στελέχη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού για να συζητήσουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής επίθεσης, σύμφωνα με πηγές του Συνασπισμού.

Κάμερον: Μία ενδεχόμενη επέμβαση θα είναι «εξειδικευμένη»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρόκειται για μία ανάμειξή μας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ή γι' αλλαγή της στάσης μας απέναντι στην Συρία, ή για μία περαιτέρω είσοδό μας σε αυτήν τη σύρραξη», δήλωσε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους. «Αυτό αφορά τα χημικά όπλα. Η χρήση τους αποτελεί σφάλμα και δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς απέναντί της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Γαλλία έτοιμη να τιμωρήσει «όσους έριξαν αέρια σε αθώους»

Η Γαλλία είναι «έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους» στη Συρία, όπου «ο εμφύλιος πόλεμος (...) απειλεί την παγκόσμια ειρήνη», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Ο κόσμος έχει καταληφθεί από φρίκη μετά την επιβεβαίωση ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι το καθεστώς ήταν αυτό που διέπραξε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια», είπε ο Ολάντ, σε ομιλία που εκφώνησε στο Παρίσι σχετικά με την γαλλική εξωτερική πολιτική ενώπιον δεκάδων Γάλλων διπλωματών και πρεσβευτών.

«Η δική μας ευθύνη είναι να επιδιώξουμε την πιο κατάλληλη απάντηση στους εκβιασμούς του συριακού καθεστώτος (...) Η Γαλλία είναι έτοιμη να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν αυτήν την αναίσχυντη απόφαση» να ρίξουν χημικά αέρια στα προάστια της Δαμασκού, πρόσθεσε.

«Αποφάσισα να αυξήσω τη στρατιωτική υποστήριξή μας προς τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό» της αντιπολίτευσης, συνέχισε ο Ολάντ, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Μεταξύ άλλων ο Ολάντ είπε ότι η απόφαση για την ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας θα ληφθεί «εντός των επόμενων ημερών».

«Το να εμπλακεί ή όχι η Γαλλία, να δράσει ή να μην δράσει, να αποφασίσει ή να μην αποφασίσει, να παρέμβει ή να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν, το ερώτημα αυτό (...) θα επανακάμψει τις επόμενες ημέρες», είπε. 



http://www.zougla.gr/kosmos/article/h-disi-etimi-gia-tin-epi8esi

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news