Home » , , » Προκαταρκτική έρευνα για αξιόποινες πράξεις στα οκτώ ΑΕΙ

Προκαταρκτική έρευνα για αξιόποινες πράξεις στα οκτώ ΑΕΙ
















Προκαταρκτική έρευνα για αξιόποινες πράξεις στα οκτώ ΑΕΙ 

Προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν από την αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημίων προκύπτουν αξιόποινες πράξεις διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έπειτα από σχετικό αίτημα - αναφορά που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Μετά το μπαράζ των αποφάσεων των Συγκλήτων των οκτώ πανεπιστημίων να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης περί διαθεσιμότητας (την προσεχή Δευτέρα θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση της κατάθεσης προσφυγής), χθες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατέθεσε στον Αρειο Πάγο αίτημα - αναφορά για διαπίστωση τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων στα πανεπιστήμια που δεν λειτουργούν.

Το υπουργείο Παιδείας θέλει να πιέσει τους πρυτάνεις καθιστώντας τους υπεύθυνους για την αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων. Από την άλλη, ο κ. Αρβανιτόπουλος ζήτησε από τα ΑΕΙ να γίνουν οι εγγραφές των πρωτοετών, κάτι που ήδη γίνεται σε πολλά ΑΕΙ, και κυρίως σε αυτά που δεν έχουν πληγεί από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ειδικότερα, μετά την αναφορά στον Αρειο Πάγο η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, την οποία θα διενεργήσει η ΓΑΔΑ με την εποπτεία εισαγγελέα εσωτερικής ποινικής δίωξης. 

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν από την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημίων προκύπτουν αδικήματα όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος. 

«Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν να κατανοήσουν τις ευθύνες τους απέναντι στους φοιτητές», ανέφερε χθες στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Από την πλευρά τους, εκρόσωποι των ΑΕΙ δήλωναν ότι οι Σύγκλητοι των ιδρυμάτων διαπιστώνουν αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων εξαιτίας της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. 

«Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου μας στο ομόφωνο ψήφισμά της αυτό τονίζει. 

Η απόφαση του υπουργείου για τη διαθεσιμότητα έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση τα ΑΕΙ», δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του ζήτησε από τα πανεπιστήμια «να μεριμνήσουν για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών», όπως λέει. 

«Τα πανεπιστήμια πράγματι, στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησής τους, και προκειμένου να διευκολύνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών, θα μεριμνήσουν για την παράταση της περιόδου των εγγραφών και για τον ορισμό νέων ημερομηνιών», απάντησε χθες με δήλωσή του ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων και πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος. Βεβαίως, η παράταση της προθεσμίας των εγγραφών θα εξαρτηθεί από την πορεία των κινητοποιήσεων των διοικητικών υπαλλήλων.

Κινητοποιήσεις

Τέλος, χθες, η διοικούσα επιτροπή της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών συνεδρίασε για να εκτιμήσει την κατάσταση. 

Στη συνεδρίαση κατετέθη η πρόταση για 48ωρη απεργία, για την αποδοχή της οποίας πάντως θα αποφασίσουν οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news