Home » , , , , , » Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον πλανήτη

 
Το μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη, το οποίο ανταγωνίζεται σε μέγεθος ακόμα και το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος, ανακάλυψε ομάδα γεωλόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Ουίλιαμ Σάγκερ από το πανεπιστήμιο του Χιούστον στις ΗΠΑ.


Το γιγάντιο ηφαίστειο ονομάζεται Ταμού Μασίφ και αποτελεί μέρος της υποθαλάσσιας οροσειράς Σάτσκι Ράιζ στον Ειρηνικό, 1.600 χλμ. ανατολικά της Ιαπωνίας.

Αποτελείται από έναν κεντρικό θόλο σε σχήμα ασπίδας, που σχηματίστηκε από σκληρή λάβα η οποία πάγωσε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου πριν 144 εκατομμύρια χρόνια.

Καλύπτει περίπου μια έκταση 310.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή την έκταση που καταλαμβάνουν η Βρετανία και η Ιρλανδία μαζί, και φτάνει σε ύψος τα 3,5 χιλιόμετρα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το Ταμού Μασίφ είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο και έχει περίπου την ίδια έκταση με το «Όρος Όλυμπος» στον Άρη, το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος.

«Αν και το ‘Όρος Όλυμπος’ φαίνεται τεράστιο γιατί ξεπερνά σε ύψος τα 20 χιλιόμετρα, σε όγκο είναι μόλις 25% μεγαλύτερο από το Ταμού Μασίφ», διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες νόμιζαν ότι το Ταμού Μασίφ ήταν ένα γιγάντιο σύμπλεγμα αποτελούμενο από πολλά ηφαίστεια, ωστόσο η νέα έρευνα υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα κεντρικό ηφαίστειο, το μεγαλύτερο στη Γη.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι γεωλόγοι εξέτασαν δείγματα λάβας και πετρωμάτων που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο γεωτρήσεων, αλλά και σύγχρονους χάρτες του βυθού που διαμορφώθηκαν από σεισμογράφους ερευνητικών πλοίων.

Οι ερευνητές συνδύασαν τα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι και στη Γη υπάρχουν γιγάντια ηφαίστεια, ανάλογα εκείνων που εντοπίζονται στο ηλιακό σύστημα.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι πιθανότατα το Ταμού Μασίφ δεν είναι πλέον ενεργό και είναι έτοιμοι να ανακαλύψουν και άλλα τεράστια ηφαίστεια σε υποθαλάσσιες οροσειρές.

«Δεν έχουμε τα στοιχεία για να δούμε μέσα τους και να μάθουμε για τη δομή τους, ωστόσο δεν θα με εξέπληττε αν ανακάλυπτα ότι εκεί έξω υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια σαν το Ταμού Μασίφ», δήλωσε ο Δρ.  Σάγκερ.

«Στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη υποθαλάσσια οροσειρά είναι η Ontong Java στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά των Νήσων του Σολομώντα. Αυτή η οροσειρά είναι πολύ μεγαλύτερη από το Ταμού Μασίφ και έχει περίπου την ίδια έκταση με τη Γαλλία», κατέληξε ο ερευνητής.
econews

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news