Radio Roumeli News 98 FM Lamia *Tel 6975675005

Πάνω από 10.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν περάσει από την Ελλάδα

Τις τραγικές εικόνες που αντικρίζουν σε πολλά συμβάντα διασώσεων μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο, περιέγραψαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στελέχη του λιμενικού σώματος που υπηρετούν στα νησιά, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο αριθμός των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φτάνουν προς τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρουσιάζει αύξηση.

Την εκτίμηση ότι περισσότερα από 10.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν περάσει από τη χώρα μας, ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, έκανε ο βοηθός Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού Γιώργος Μόσχος, σε συνάντηση για την προσφυγική κρίση, που διοργάνωσε, στη Θεσσαλονίκη, ο Συνήγορος του Πολίτη.

"Επισήμως, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, 2.000 ασυνόδευτα παιδιά- τα οποία καταγράφονται ως ανήλικα κατά δήλωση. Ωστόσο, οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν καταγράψει, το ίδιο διάστημα, 20.000 ασυνόδευτα παιδιά, γεγονός άκρως αντιφατικό" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μόσχος.

Απέδωσε δε τη μεγάλη απόκλιση αριθμών στο γεγονός, ότι οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι, αν δηλώσουν ασυνόδευτοι στην Ελλάδα, μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας μέσα από μια αργή διαδικασία, ενώ αυτοί θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. 

"Το θέμα είναι να γίνεται μια προσεκτικότερη αποτύπωση, μέσω του συστήματος εποπτείας, των ομάδων με παιδιά προκειμένου να καταγράφονται οι ανήλικοι. Προσωπικά, θεωρώ ότι παραπάνω από 10.000 παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν διέλθει από τη χώρα μας" δήλωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) Θάνος Τσατσουλής, στη Λέσβο το 2015 εισήλθαν 500.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 750, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν φτάσει 537.

AdTech Ad
Επίσης στη Κω πέρυσι εισήλθαν 50.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών) ήταν 93 ενώ στη Λέρο από τους 127.000 πρόσφυγες τα 210 ήταν ασυνόδευτα παιδιά (έως 13 ετών).

Οι Σύροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους μακριά από τον πόλεμο

Ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στη Μυτιλήνη, επιχειρώντας να απαντήσει γιατί παρατηρείται η αύξηση αυτή στα ασυνόδευτα παιδιά, είπε ότι από μαρτυρίες κάποιων που μιλούν αγγλικά, τους έχει αναφερθεί ότι ήρθαν μόνα τους καθώς οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα - και ότι τα περισσότερα επικοινωνούν με την οικογένειά τους μέσω facebook. 

Μάλιστα, τους ανέφεραν ότι όταν θα πάνε σε κάποιο ίδρυμα, είτε στην Ελλάδα είτε στην υπόλοιπη Ευρώπη, θα δώσουν το «στίγμα» τους μέσω Facebook, λέγοντας σε ποιο μέρος βρίσκονται, προκειμένου να μπορέσουν οι γονείς τους ή συγγενείς τους να τα συναντήσουν.

Αναφερόμενος σε πολλά περιστατικά στα οποία έχουν επιληφθεί λιμενικοί στο Αιγαίο, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πανικός από τους επιβαίνοντες και οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται στη βάρκα που τις περισσότερες φορές είναι για 6 άτομα αλλά επιβαίνουν 50 δεν γνωρίζουν αν είναι σε θάλασσα η σε ποταμό.

Ο πανικός που δημιουργείται στους ανθρώπους αυτούς, τις περισσότερες φορές, με την μετατόπιση του φορτίου, έχει ως αποτέλεσμα η λέμβος να αναποδογυρίσει, ενώ πολλά βρέφη είναι χωρίς σωσίβια, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σώζουμε από τη θάλασσα τραυματίες πολέμου

Λιμενικός που υπηρετεί σε ελικόπτερο Σουπερ-Πούμα, τόνισε από την πλευρά του, ότι «το πιο δύσκολο σε έκτακτα περιστατικά στη θάλασσα, είναι η διάσωση των μωρών και των μικρών παιδιών που πρέπει να τα ανεβάσουμε στο ελικόπτερο». Συγκλονιστική υπήρξε η αφήγηση διάσωσης ενός βρέφους από λιμενικό: 

Όπως διηγήθηκε ο ίδιος, σε ένα περιστατικό διάσωσης, οι επιβάτες της βάρκας του έδιναν ένα σακ βουαγιάζ. «Τους εξηγήσαμε ότι θα το πάρουμε μετά το σάκο αλλά εκείνοι επέμεναν. Το ανεβάσαμε στο σκάφος και όταν το ανοίξαμε είδαμε μέσα ένα μωρό 11 ημερών» πρόσθεσε.

«Σώζουμε από τη θάλασσα ανθρώπους, τραυματίες πολέμου, που πολλές φορές ανεβαίνουν στο σκάφος κρατώντας στην αγκαλιά τους σφιχτά το πρόσθετο μέλος τους, για να μπορέσουν να περπατήσουν έως τα σύνορα όταν φτάσουν στην ακτή. Τα σωσίβια που φορούν συνήθωςμ είναι κακής ποιότητας, που τα έχουν αγοράσει 10-15 ευρώ από κάποιο μαγαζί στα τουρκικά παράλια» ανέφεραν τα στελέχη του λιμενικού.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, είπε ότι οι συνάδελφοι του είναι πιεσμένοι ψυχολογικά με τις εικόνες που αντικρίζουν από πέρυσι, κυρίως από τότε που αυξήθηκαν σημαντικά οι προσφυγικές ροές μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι αυτοί που υπηρετούν στα πλωτά στο Αιγαίο είναι κοντά στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης και ζητούν να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία και για την υλική ανταμοιβή για το σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά.

Πηγή: ΑΠΕ

Βρέθηκε η μυστική συνταγή του Νεύτωνα που θα έκανε τα πάντα χρυσάφι

Επιστήμονες του αμερικανικού Chemical Heritage Foundation (CHF) δημοσίευσαν την πραγματεία του Ισαάκ Νεύτωνα, βάσει της οποία θα ήταν δυνατό να μετατραπούν τα πάντα σε χρυσό.

Η αλχημική πραγματεία του Νεύτωνα, είναι στην πραγματικότητα αντίγραφο στα λατινικά των σημειώσεων ενός αλχημιστή, με την ονομασία "Προετοιμασία για την κατασκευή του "Φιλοσοφικού υδράργυρου" όπου και περιγράφεται λεπτομερώς η δημιουργία του.

Ο "φιλοσοφικός υδράργυρος" ήταν το βασικό συστατικό της "φιλοσοφικής λίθου" και θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν για τον διαχωρισμό των μετάλλων και την επανασύστασή τους σε ότι μέταλλο επιθυμούσε κανείς, σημειώνει ο James Voelkel, μελετητής αρχαίων βιβλίων.

Η αλχγημιστική πραγματεία περιλαμβάνει εκτός της συνταγής παρασκευής του "φιλοσοφικού υδραργύρου" και τουλάχιστον έναν πείραμα αλχημίας του ίδιου του Νεύτωνα.

Τα χειρόγραφα, σύμφωνα με το Sputnik, ανήκαν σε μία σειρά εγγράφων που πουλήθηκαν στον οίκο Sotheby το 1936. Μετά από δεκαετίες σε ιδιωτική συλλογή η συνταγή δημιουργίας χρυσού από τα πάντα τελικά δημοσιοποιήθηκε από το CHF στο κοινό.

Η φιλοσοφική λίθος ήταν ένα μυθικό υλικό που λέγεται ότι μπορούσε να αλλάξει την βάση των μετάλλων και να τα μετατρέψει σε χρυσό, αυξάνοντας ακόμα και την ίδια την διάρκεια ζωής ενός ατόμου.

http://www.newmoney.gr

Νομοσχέδιο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο


Δράση για "το έγκλημα στον κυβερνοχώρο" λαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έστειλε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά στην παιδική πορνογραφία και σε ποινικές πράξεις με ρατσιστικά κίνητρα.

AdTech Ad
Επί της ουσίας κυρώνεται σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για «το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και του προσθέτου πρωτοκόλλου της, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών, καθώς και μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών και την αντικατάσταση της απόφασης - πλαισίου 2005/222/ΔΕΥ του Συμβουλίου».

Με το νομοσχέδιο, επιχειρείται με τη λήψη νομοθετικών μέτρων, η καταπολέμηση των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο (παιδική πορνογραφία, ρατσισμός, γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πνευματική ιδιοκτησία κ.λπ.).

Ετσι και στην Ελλάδα θα πρεπει να λάβει νομοθετικά μέτρα, ώστε να προστατεύονται πρόσωπα που ανήκουν σε μία ομάδα η οποία διακρίνεται βάσει φυλής, χρώματος, καταγωγής, εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης και θρησκείας, καθώς και μέτρα κατά προσώπων που διαθέτουν μέσω υπολογιστή ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό ή υλικό που αρνείται, υποβαθμίζει, εγκρίνει ή δικαιολογεί πράξεις που συνιστούν γενοκτονία ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως αυτά ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Αντίστοιχα, ποινικοποιείται η παράνομη πρόσβαση σε υπολογιστή, όταν αυτή διαπράττεται από πρόθεση και συγκεκριμένα:

1) Η υποκλοπή δια τεχνικών μέσων δεδομένων υπολογιστή (περιλαμβανομένων και των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών υπολογιστή), όταν αυτή διαπράττεται από πρόθεση.

2) Η σοβαρή παρακώλυση της λειτουργίας ενός συστήματος υπολογιστή δια της εισαγωγής, διαβίβασης, βλάβης, διαγραφής, φθοράς, αλλοίωσης ή καταστολής δεδομένων, όταν αυτή διαπράττεται από πρόθεση.

3) Η από πρόθεση και άνευ δικαιώματος εισαγωγή, αλλοίωση, διαγραφή ή καταστολή δεδομένων υπολογιστή, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μη αυθεντικών δεδομένων, με σκοπό να θεωρηθούν αυτά αυθεντικά ή να γίνουν ενέργειες με βάση αυτά ωσάν να είναι αυθεντικά για νόμιμους σκοπούς.

Επίσης, κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. πρέπει να λαμβάνει ποινικά μέτρα για όσους παράγουν, πωλούν, προμηθεύουν, εισάγουν, διανέμουν και διαθέτουν συσκευή υπολογιστή που έχει πρόγραμμα, με σκοπό τη διάπραξη κάποιου εγκλήματος, κωδικό πρόσβασης, ή άλλο παρεμφερές δεδομένο, με το οποίο είναι δυνατόν να αποκτηθεί πρόσβαση σε υπολογιστή, και άλλα.

Επίσης, σε κάθε κράτος μέλος πρέπει να ληφθούν για να ποινικοποιηθεί η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright), των συγγενικών δικαιωμάτων, κ.λπ., ενώ πρέπει να ληφθούν ποινικά νομοθετικά μέτρα για τα αδικήματα της συνέργειας ή της ηθικής αυτουργία στην διάπραξη οποιουδήποτε από τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στην επικύρωση της επίμαχης σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να ληφθούν ποινικά μέτρα για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπράττονται από πρόθεση μέσω ενός συστήματος υπολογιστή:

α. παραγωγή παιδικής πορνογραφίας με σκοπό την διανομή της,
β. προσφορά ή διάθεση παιδικής πορνογραφίας,
γ. διανομή ή μετάδοση παιδικής πορνογραφίας,
δ. προμήθεια παιδικής πορνογραφίας μέσω υπολογιστή για ιδία χρήση ή για άλλο πρόσωπο,
ε. κατοχή παιδικής πορνογραφίας σε υπολογιστή ή σε ένα μέσο αποθήκευσης δεδομένων υπολογιστή.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016.

Πομακόφωνο δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΑ ζητούν οι Πομάκοι της Θράκης

Ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των Πομάκων της Θράκης ήρθε τις τελευταίες μέρες και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή το αραβόφωνο δελτίο με χρηστικές πληροφορίες για τους πρόσφυγες που έβγαλε η ΕΡΤ.

Οι Πομάκοι, λοιπόν, καλούν την κυβέρνηση να επιδείξει την αντίστοιχη ευαισθησία και στη δική τους περίπτωση, ανακόπτοντας την χρόνια περιθωριοποίηση τους. Συγκεκριμένα, ζητάνε από τους αρμόδιους να επιληφθούν ώστε μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής να παρουσιάζεται ένα δελτίο ειδήσεων στην πομακική γλώσσα.

"Το θεωρώ όμως αυτονόητο πως μια κυβέρνηση η οποία δείχνει τόσο μεγάλη ευαισθησία για τους μετανάστες, την ίδια ακριβώς ευαισθησία θα δείξει και για τους Έλληνες Πομάκους της Θράκης και θα φροντίσει να υπάρξει άμεσα αν όχι τηλεοπτικό, τουλάχιστον ένα ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων στην Πομάκικη γλώσσα κι αυτό φυσικά μπορεί να γίνει μέσω της ΕΡΑ Κομοτηνής" σημειώνει σε άρθρο στο ιστολόγιό του ο Πομάκος δημοσιογράφος Σεμπαϊδήν Καραχότζα, ο οποίος παρουσίαζε παλιότερα δελτίο ειδήσεων στην πομακική σε τοπικό κανάλι.

"Ακόμα και σήμερα με τεράστια ευθύνη όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων υπάρχουν Πομάκοι στη Θράκη που δε μιλάνε καμία άλλη γλώσσα εκτός από τη μητρική τους. Με λίγα λόγια δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ούτε από τα ελληνόφωνα αλλά ούτε κι από τα τουρκόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης" σημειώνει ο κ. Καραζότζα και συμπληρώνει:

 "Για τους ανθρώπους αυτούς λοιπόν οι ειδήσεις στην πομάκικη γλώσσα, στη γλώσσα τους δηλαδή είναι ο μόνος τρόπος ώστε να ενημερώνονται για την τρέχουσα επικαιρότητα τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί χρόνια και μέχρι το «λουκέτο» στην ΕΡΤ αναμεταδίδονταν από την ΕΡΑ Κομοτηνής τουρκόφωνο δελτίο ειδήσεων, το οποίο όμως και αυτό σταμάτησε ύστερα από την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Παράλληλα, επίκαιρο παραμένει πάντα και ακόμα ένα άλλο αίτημα των Πομάκων από την ελληνική Πολιτεία, το οποίο δεν είναι άλλο από τη διδασκαλία στα σχολεία της πομακικής γλώσσας ώστε να μην αναγκάζονται τα παιδιά τους να μαθαίνουν με το ζόρι μία ξένη προς αυτούς γλώσσα, την τουρκική.

Αυτό που μένει να δούμε πλέον είναι αν η κυβέρνηση ανταποκριθεί στα δίκαια αυτά αιτήματα των Πομάκων ή αν οι όποιες ευαισθησίες της περιορίζονται μόνο στους αραβόφωνους και τουρκόφωνους πληθυσμούς.

Πηγή: fonirodopis.gr/pomakohoria.blogspot.gr

Συγχαρητήρια Τσίπρα για τη μετάδοση ειδήσεων στη γλώσσα των προσφύγων

Την πρωτοβουλία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της ΕΡΤ «να μεταδίδουν έγκυρη πληροφόρηση για τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους», χαιρετίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ ενημερώνει στην αραβική γλώσσα, με χρηστικές πληροφορίες και ειδήσεις που ενδιαφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω της σχετικής ιστοσελίδας του: http://www.ana-mpa.gr/arabic/

Ειδικότερα στην ιστοσελίδα δημοσιεύονται:

- Χρήσιμες πληροφορίες, σύνδεσμοι, οδηγίες και ανακοινώσεις του Συντονιστικού Οργάνου για τους αραβόφωνους προσφυγικούς πληθυσμούς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Οι πληροφορίες, οδηγίες, ανακοινώσεις συνοδεύονται από το σχετικό ενημερωτικό πολυμεσικό υλικό, χάρτες κ.λπ.

- Αναλυτικά οι ειδήσεις από την Ελλάδα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, και οι σημαντικότερες ειδήσεις από την Ελλάδα, με έμφαση σε εκείνες που αφορούν στον αραβικό κόσμο. Όλες οι ειδήσεις εμπλουτίζονται από σχετικές φωτογραφίες.

- Επιπλέον, δημοσιεύονται στην αγγλική γλώσσα τίτλοι ειδήσεων από την ελληνική επικαιρότητα. Η ιστοσελίδα είναι προσαρμόσιμη για απεικόνιση σε ταμπλέτες και έξυπνα κινητά, ενώ υπάρχουν σύνδεσμοι για τις άλλες ιστοσελίδες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ελληνική, αγγλική και τουρκική γλώσσα.

Σημειώνεται ότι στο τουίτ του ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ να μεταδίδουν έγκυρη πληροφόρηση για τους πρόσφυγες στη γλώσσα τους».

Το άθλιο μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την 25η Μαρτίου

Ο υπουργός Παιδείας μάλλον δεν γνωρίζει ότι η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη για 400 ολόκληρα χρόνια στους Τούρκους. Διαβάστε το σημερινό τρισάθλιο μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την Επέτειο της Επανάστασης του 1821 και αν καταλάβετε ποιον πολεμήσαμε τότε, πείτε το και σε μας…

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η 25η  Μαρτίου συμβολίζει τα γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας. Γι αυτό και τα γιορτάζουμε με δυναμισμό κάθε χρόνο, ανανεώνοντας τη ματιά μας στην Επανάσταση του 1821, καθώς τη στοχαζόμαστε μέσα σε νέες κάθε φορά συνθήκες.

Επίκεντρο της γιορτής, διαχρονικά, είναι το σχολείο, όχι μόνο γιατί τα παιδιά, ως οι νέοι πολίτες πρέπει να μάθουν να τιμούν και να σέβονται την πατρίδα τους, αλλά και γιατί η παιδεία έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο στη γέννηση και στη δημιουργία της εθνικής μας συλλογικότητας.

Στα χρόνια πριν από την Επανάσταση υπήρξε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το σχολείο και για το βιβλίο. Ακόμη και μικρές, απομονωμένες, ορεινές ή νησιωτικές κοινότητες, με τους πενιχρούς οικονομικούς τους πόρους, αναζήτησαν δασκάλους, συντήρησαν σχολεία, δημιούργησαν βιβλιοθήκες.

Αλλά και αυτοί που έδωσαν το περιεχόμενο ιδεών του καινούργιου έθνους, από τον Κοραή έως τον Καποδίστρια – και παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές – στην ανάπτυξη της παιδείας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον τους και αφιέρωσαν τις δραστηριότητές τους. Η εκπαίδευση υπήρξε ο μοχλός με τον οποίο η κοινωνία μας αναδύθηκε στη χορεία των εθνών της σύγχρονης Ευρώπης. Μοχλός και κινητήρια δύναμη, τόσο πριν, όσο και έπειτα από την Επανάσταση.

Θα πρέπει κάποτε να τιμήσουμε τις χιλιάδες αφανείς δασκάλες και δασκάλους, που τον 19οαιώνα και ως τα μέσα του 20ου αιώνα, πήγαν στα πιο απρόσιτα μέρη, όπου δεν υπήρχε ακόμη συγκοινωνία, για να χτίσουν με τα χέρια τους σχολεία, να διδάξουν γενιές γενεών, να οργανώσουν μαθητικές κοινότητες, να γίνουν τα στηρίγματα των τοπικών κοινωνιών.

Θα πρέπει επίσης να ξανασκύψουμε στο έργο των εκπαιδευτικών μεταρρυθμιστών, που συνέδεσαν την γλωσσική με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, παρά τους διωγμούς και τις λοιδορίες που υπέστησαν. Όλοι αυτοί αφιέρωσαν τις διανοητικές τους δυνάμεις, για να ξαναδώσουν σε μια εκπαίδευση αποστεωμένων γνώσεων το φιλί της σύγχρονης ζωής, για να συνδέσουν τη μάθηση με την απόλαυση του πολιτισμού.

Οι δημοτικιστές εκπαιδευτικοί ήταν επίσης ανάμεσα στους πιο δραστήριους οργανωτές της Αντίστασης στο φασισμό, στα χρόνια της Κατοχής, και πολλοί πλήρωσαν με χρόνια φυλακής, εξορίας, διώξεων. Μέσα από αυτούς τους αγώνες το αίτημα της Παιδείας, έγινε κεντρικό στους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες στη δεκαετία του ’60, και το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία κυριαρχούσε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, με τις τεράστιες περικοπές στην εκπαίδευση, αλλά και τη δυσφήμιση που υπέστησαν, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες συμμετείχαν σε έναν άθλο που δεν τους έχει αναγνωριστεί: 

Ενώ είδαμε γύρω μας το κράτος να αποδιοργανώνεται και τους περισσότερους θεσμούς να καταρρέουν, αυτοί κράτησαν το σχολείο όρθιο. Μπόρεσαν επίσης, σε μεγάλο βαθμό, ακαθοδήγητοι και χωρίς θεσμική στήριξη, να απορροφήσουν και να ενσωματώσουν στο σχολείο τα παιδιά των μεταναστευτικών κυμάτων κατά τα τελευταία 25 χρόνια.

Αν λοιπόν στους δύο αιώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας, η εκπαίδευση υπήρξε ο κεντρικός άξονας της εθνικής χειραφέτησης και της κοινωνικής προόδου, μπορεί σήμερα η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να αποτελέσει τη δύναμη εκείνη που θα βγάλει την ελληνική κοινωνία από τη βαθειά κρίση, που θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει με ανθρωπισμό και αξιοπρέπεια στις νέες κρίσιμες συνθήκες που ορίζει η προσφυγική κρίση;

Πώς θέλουμε το σχολείο, τί πρέπει να κάνουμε για την εκπαίδευσή μας σήμερα;
Ποιό μέλλον θέλουμε για την κοινωνία μας και τι μπορεί να κάνει το σχολείο για να το προετοιμάσει;

Αυτά είναι τα ερωτήματα μέσα από τα οποία θα πρέπει να αναστοχαστούμε την επέτειο της Επανάστασης του 21, και τον ρόλο της εκπαίδευσης στην ιστορία μας, συνδέοντας κριτικά το παρόν με το παρελθόν, αλλά  και με το μέλλον. Γιατί αν μια κοινωνία χάσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της, χάνει επίσης την εκτίμησή της στο παρελθόν της. 

http://pekp.gr/?p=63686

Απόφαση-σοκ από τον Άρειο Πάγο: Οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνουν τους εργοδότες για εργατικά ατυχήματα!

Με δεύτερη απόφαση οι αρεοπαγίτες αναγνώρισαν ευθύνη σε 41χρονο οδηγό νταλίκας για τον θάνατό του (εν ώρα εργασίας) επειδή δεν φορούσε ζώνη.

Αλλάζει άρδην ο χάρτης των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, με δύο αποφάσεις-βόμβα του Αρείου Πάγου που ανατρέπουν πολλά από τα έως σήμερα νομικά κεκτημένα των ιδιωτικών υπαλλήλων. 

Πλέον η ζυγαριά της Δικαιοσύνης γέρνει επικίνδυνα κατά των εργαζομένων, καθώς η σχετική νομολογία των δικαστηρίων που μέχρι τώρα τους προστάτευε σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, σκληραίνει επικίνδυνα με τη βούλα του Αρείου Πάγου.

Και αυτό γιατί για πρώτη φορά με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει ο δρόμος ώστε οι εργοδότες να διεκδικούν πλήρη αποζημίωση από τους εργαζομένους τους για ζημιές που μπορεί να συμβούν εν ώρα εργασίας. 


Παράλληλα, με άλλη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου αναγνωρίζεται υψηλό ποσοστό συνυπαιτιότητας σε εργαζόμενο ο οποίος έχασε τη ζωή του και πάλι εν ώρα εργασίας, για τον θάνατό του! Οι δύο αποφάσεις προκαλούν ήδη τον σφοδρό αντίλογο καταξιωμένων νομικών, οι οποίοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους τις χαρακτηρίζουν βαθιά αντεργατικές, αντικοινωνικές και αντίθετες με το αίσθημα δικαίου.

Ειδικότερα, η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε από τον Αρειο Πάγο αφορά σε ατύχημα που είχε λάβει χώρα στην Ιταλία το καλοκαίρι του 2011 όταν οδηγός μεγάλης νταλίκας που μετέφερε (σε ψυγείο) γαλακτοκομικά προϊόντα, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα αυτό να εκτραπεί της πορείας του και να προσκρούσει στο στηθαίο ασφαλείας του αυτοκινητοδρόμου. 


Το όχημα, ιδιοκτησίας ελληνικής εταιρείας, κινούνταν με ταχύτητα 90 χιλιομέτρων την ώρα στο εθνικό δίκτυο Μπολόνιας - Ανγκόνας. Από τη σύγκρουση το μεγαλύτερο μέρος της νταλίκας καταστράφηκε όπως και το φορτίο που μετέφερε, ενώ την τελευταία στιγμή ο οδηγός της κατάφερε να βγει από το φλεγόμενο όχημα και να σωθεί.

Η υπόθεση έφτασε στα αστικά δικαστήρια αλλά και στον Αρειο Πάγο, ο οποίος, υιοθετώντας πλήρως τη σχετική απόφαση που είχε λάβει προηγουμένως το Εφετείο, έκρινε ότι ο οδηγός της νταλίκας δεν εκτέλεσε την εργασία του με επιμέλεια ως όφειλε και γι’ αυτό ευθύνεται για τη ζημιά που προκάλεσε στον εργοδότη του, δηλαδή την καταστροφή του οχήματος αλλά και του εμπορεύματος. 


Το ποσοστό δε συνυπαιτιότητάς του στο ατύχημα είναι 99% και ως εκ τούτου ο εργοδότης μπορεί να αξιώσει αποζημίωση από τον υπάλληλό του.

Ο Αρειος Πάγος και συγκεκριμένα το Β2 Τμήμα του που εξέδωσε την απόφαση στηρίζει την κρίση του αυτή στο εξής σκεπτικό: «Υπαίτιος του ατυχήματος και των συνεπειών που προκλήθηκαν από αυτό είναι ο οδηγός του οχήματος, καθόσον αυτός παρότι έμπειρος και ικανός ασχολούμενος επαγγελματικά με την οδήγηση φορτηγών, επέδειξε αμέλεια κατά την εκτέλεση ελιγμού προς τα αριστερά και δεν συγκράτησε το όχημα που οδηγούσε, κατά τρόπο ώστε αυτό να παραμείνει κινούμενο εντός της αριστερής λωρίδας κυκλοφορίας, αλλά έχασε τον έλεγχο αυτού, τον οποίο δεν ανέκτησε, με τις περαιτέρω συνέπειες...».

Η μειοψηφία
Κατά πλειοψηφία οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί απέρριψαν τον ισχυρισμό του οδηγού ότι ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη και ότι η  ζημιά πρέπει να βαρύνει τον εργοδότη του και όχι τον ίδιο «ως εμπίπτουσα στη σφαίρα του επιχειρηματικού κινδύνου». 

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν και το βασικό επιχείρημα του οδηγού ότι τα λάστιχα που είχαν τοποθετηθεί στην νταλίκα ήταν προβληματικά εξαρχής και εξ αυτού του λόγου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του.

Αντίθετα, ένα μέλος του δικαστηρίου που μειοψήφησε εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη συνυπαιτιότητα του εργαζομένου σε εργατικό ατύχημα με το εξής σκεπτικό: «Ο εργοδότης με την αντιπαροχή του αμείβει την εργασία και όχι την ανάληψη κινδύνου. 


Ο μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος δεν αντισταθμίζει τους κινδύνους ζημιών στους οποίους αυτός εκτίθεται κατά την εκτέλεση της εργασίας του, μέσα σε συνθήκες ή καταστάσεις πίεσης τις οποίες αποκλειστικά διαμορφώνει και επηρεάζει ο εργοδότης. 

Ακόμη και για τον πιο επιμελή και ευσυνείδητο εργαζόμενο ενδέχεται να καταστεί αναπόφευκτη μια στιγμιαία χαλάρωση της προσοχής με εντελώς δυσανάλογες συνέπειες».

Συνυπαίτιος για τον θάνατό του!
Η δεύτερη υπόθεση που απασχόλησε τον Αρειο Πάγο ήταν ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς εν ώρα εργασίας έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος, οδηγός βυτιοφόρου. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα ενώ ο 41χρονος οδηγός εκτελούσε δρομολόγιο από το Ζάκρο Καρδίτσας στον Ταύρο Αττικής μεταφέροντας γάλα. 

Το όχημά του εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό με αποτέλεσμα ο οδηγός του, που μόλις είχε προσληφθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, να βρει ακαριαία τραγικό θάνατο αφού το τεράστιο όχημα τον καταπλάκωσε.

Οι γονείς του 41χρονου και τα αδέλφια του προσέφυγαν στα αστικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του γιου και αδελφού τους οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη. 


Και αυτό διότι, όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο, η εργοδότρια εταιρεία τον ανάγκαζε να εκτελεί συνεχή δρομολόγια πέραν του νόμιμου ωραρίου εργασίας του, επί οκτώ ώρες κάθε ημέρα και χωρίς ξεκούραση. Μάλιστα, όπως υποστήριξαν οι συγγενείς του, ο 41χρονος, φοβούμενος μη χάσει τη δουλειά του, εργαζόταν νυχθημερόν αδιαμαρτύρητα.

Από την πλευρά τoυς οι νομικοί παραστάτες της εργοδότριας εταιρείας προέβαλλαν στο δικαστήριο ως βασικό επιχείρημα ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το δυστύχημα έφερε και ο 41χρονος οδηγός, καθώς, όπως υποστήριξαν, κατά το μοιραίο δρομολόγιο δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, κάτι που ενδεχομένως και να του έσωζε τη ζωή. 


Η παράλειψη αυτή, σύμφωνα με τον ισχυρισμό που προέβαλε η εργοδότρια εταιρεία, θεμελιώνει συνυπαιτιότητα του θανόντος κατά 40% στην πρόσκληση του δυστυχήματος και η τυχόν αποζημίωση που θα επιδικάσει το δικαστήριο στους συγγενείς του θα πρέπει να είναι σε άμεση συνάφεια με το γεγονός αυτό.

Εξετάζοντας τα στοιχεία του φακέλου της τραγικής αυτής υπόθεσης -ανάμεσά τους και εξετάσεις που δεν ανίχνευσαν στο αίμα του θανόντος οινόπνευμα ή άλλες ουσίες- οι εφέτες έκαναν εν μέρει δεκτό τον ισχυρισμό της οικογένειας του 41χρονου. 


Αφενός έκριναν ότι η εργοδότρια εταιρεία ευθύνεται μόνο κατά ποσοστό 60% για το τραγικό δυστύχημα (συνυπαιτιότητα) επειδή ανάγκαζε τον υπάλληλό της να εργάζεται κατά παράβαση του ωραρίου εργασίας και αφετέρου απεφάνθησαν ότι υπάρχει και ευθύνη σε ποσοστό 40% του άτυχου 41χρονου. 

Και αυτό επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας όπως ήταν υποχρέωσή του, με αποτέλεσμα να συμβάλει στο δυστύχημα και στον θάνατό του! Ετσι, με βάση την απόφαση του Εφετείου η εργοδότρια εταιρεία ευθύνεται σε αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν οι συγγενείς του άτυχου οδηγού κατά 60% και μέχρι εκεί οφείλουν να αποζημιώσουν την οικογένειά του.
Καμία ευθύνη, ήταν ξεκούραστος
Ωστόσο, εντελώς διαφορετική ήταν η κρίση του Αρείου Πάγου, ο οποίος ανέτρεψε άρδην την εφετειακή απόφαση, εντοπίζοντας κενά και αντιφάσεις στην αιτιολόγησή της. 

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, το Εφετείο δεν παρέθεσε στην απόφασή του «τα πραγματικά περιστατικά που να δικαιολογούν την κόπωση του θανόντος και την εξασθένηση των δυνάμεων των αντανακλαστικών του».

Κατά το Ανώτατο Δικαστήριο, ο άτυχος 41χρονος πράγματι εργάστηκε καθ’ υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας του, ωστόσο μόνο κατά 3,5 ώρες και κατά την ημέρα που έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν! Αυτό, όμως, σύμφωνα με την αρεοπαγίτικη απόφαση -«δεν επάγεται, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, λόγω και της ολιγόωρης απασχόλησης του θανόντος κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες του δυστυχήματος αλλά και της μη απασχόλησής του τέσσερις ημέρες πριν τον θάνατό του, τέτοιο αποτέλεσμα», δηλαδή την πρόκληση του δυστυχήματος!

Με το σκεπτικό αυτό ο Αρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Εφετείο και παράλληλα οι συγγενείς του άτυχου άνδρα έχασαν κάθε ελπίδα να δικαιωθούν σε αστικό επίπεδο για την απώλεια που βιώνουν. 

Αυτό είναι το φυλλάδιο που μοιράζει η κυβέρνηση στους πρόσφυγες στην Ειδομένη


Στη δημοσιότητα δόθηκε το φέιγ βολάν που διανέμεται στην Ειδομένη, στον απέραντο καταυλισμό προσφύγων από την κυβέρνηση.

AdTech Ad
Το έγγραφο μοιράζεται σε τρεις γλώσσες (Αραβικά, Φαρσί και Παστούν).
Το κείμενο στα ελληνικά λέει:

"Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει.
Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ., όπως και δομές φιλοξενίας.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθείτε στους εν λόγω χώρους φιλοξενίας".

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κρούσμα ηπατίτιδας Α

Εν τω μεταξύ, χθες 11 Μαρτίου 2016, δηλώθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ περιστατικό ηπατίτιδας Α σε προσφυγόπουλο από την Συρία, ηλικίας 9 ετών, που διέμενε στην Ειδομένη. Το περιστατικό νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας, έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό. Τα μέτρα  περιλαμβάνουν:

α) την τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, όπως η υγιεινή των χεριών ιδιαίτερα πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, η απολύμανση των τουαλετών, καθώς και η χρήση καθαρού πόσιμου νερού και

β) η έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών, η παροχή φροντίδας και κατάλληλη απομόνωση.

Προγραμματίζεται άμεσος εμβολιασμός των στενών επαφών και επινόσων ατόμων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α στον γενικό πληθυσμό.

Έρχονται οι νέες ταυτότητες. Στα 10 ευρώ η επιβάρυνση για τους πολίτες

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα της έκδοσης νέων ταυτοτήτων και διαβατηρίων συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

AdTech Ad
Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, εκ μέρους του Πρωθυπουργού ο καθηγητής κ. Γιάννης Βενέρης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, οι επικεφαλής των αρμόδιων διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΣΔΑ.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ενδελεχώς η προεργασία από πλευράς κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να υπάρξει η θεσμική κατοχύρωση για την έκδοση νέου τύπου ταυτοτήτων.

Στη σύσκεψη, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια επιτροπή με επικεφαλής τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη, με την συμμετοχή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου κ. Τσουβάλα και αρμοδίων παραγόντων από το ΥΠΕΣΔΑ, την ΕΛ.ΑΣ και από το γραφείο του πρωθυπουργού, η οποία θα υποβάλει τις προτάσεις της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η επιβάρυνση γαι τους πολίτες θα είναι 10 ευρώ και στις νέες ταυτότητες θα υπάρχει δακτυλικό αποτύπωμα και άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου της νέας ταυτότητας.

Χαρακτηριστικά ο Νίκος Τόσκας σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι πρέπει επιτέλους "να έχουμε μία ταυτότητα σύγχρονη που να έχει αξιοπιστία ως έγγραφο, που να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί εύκολα, επομένως προχωράμε. 

Υπάρχει κάποιο οικονομικό κόστος, δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τον πολίτη, υπολογίζουμε γύρω στα 10 ευρώ θα κοστίσει κάθε ταυτότητα και είμαστε στην διαδικασία προκειμένου να συντάξουμε και να αιτιολογήσουμε τις νέες ταυτότητες». 

Οι σημερινές ταυτότητες μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση διαβατηρίων από κυκλώματα πλαστογράφων. Αντίθετα, στα διαβατήρια που εκδίδονται από την Αστυνομία, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας, δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κρούσματα πλαστογραφίας.

 http://news247.gr

ADVERTISING

Αυτός είναι ο νέος ιός που κλειδώνει υπολογιστές. Ζητούν λύτρα σε bitcoin - Τι πρέπει να κάνετε

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί: Νέος ιός κλειδώνει τα αρχεία στον υπολογιστή σας και ζητά λύτρα σε bitcoin για να τα ξεκλειδώσει.
Σε ανακοίνωσή της ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση και στην χώρα μας, του κακόβουλου λογισμικού, που ονομάζεται «Locky». 

Ο συγκεκριμένος ιός αποτελεί εξέλιξη του «Cryptolocker» ή «Ransomware», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware και δύναται να επηρεάσει όλα τα λειτουργικά συστήματα.
Εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω email που φέρουν μολυσμένο επισυναπτόμενο αρχείο, καθώς και όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, ο ιός χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων, (ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, δίνοντας τους την κατάληξη ‘’locky’’, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία, οι δράστες ζητούν από τον χρήστη να καταβάλει χρηματικό ποσό.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού προτείνεται να γίνει με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Από τη Δίωξη καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα:

• Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

• Επιπλέον οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία.

• Συστήνεται να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον browser, αντί να χρησιμοποιούνται links.

• Να χρησιμοποιούνται γνήσια λογισμικά προγράμματα και να ενημερώνονται τακτικά (updates), ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο antivirus του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

• Nα ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

• Nα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους. 

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: 

• Τηλεφωνικά: 11188
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
• Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Δραματική προειδοποίηση από ΟΗΕ: Ξεπερνούν τους 24.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μεγάλης αυτοπροκληθείσας ανθρωπιστικής κρίσης, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Υπατη Αρμοστεία καταγγέλλει τη συσσώρευση 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο.

Οι συνθήκες συνωστισμού των προσφύγων στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό, ενώ αυξάνεται η ένταση που τροφοδοτεί τη βία, διαπιστώνει η Υπατη Αρμοστεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, 131.724 άνθρωποι διέσχισαν κατά το πρώτο δίμηνο του έτους 2016 τη Μεσόγειο, ξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι 131.724 άνθρωποι έκαναν το ταξίδι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, 122.637 από τους οποίους έφθασαν στην Ελλάδα, δηλαδή αριθμός μεγαλύτερος από τον συνολικό αντίστοιχο του πρώτου εξαμήνου του 2015, δήλωσε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.

Επίσης, περί τους 410 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Υπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ανάγκη από στέγαση, 8.500 από τους οποίους βρίσκονται στην Ειδομένη.

Τουλάχιστον 1.500 κοιμήθηκαν την περασμένη νύκτα στο ύπαιθρο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Εξαιτίας του συνωστισμού στην συνοριακή περιοχή, υπάρχουν κίνδυνοι έλλειψης τροφίμων, καταλυμάτων, νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής. Επίσης, εντάσεις δημιουργούνται μεταξύ των προσφύγων, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν δημιουργήσει δύο καταυλισμούς, στην περιοχή, που είναι ήδη υπερπλήρεις, είπε.

"Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειρισθεί αυτήν την κατάσταση μόνη", συμπέρανε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας ζητώντας την εφαρμογή του σχεδίου επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη, που υιοθετήθηκε το 2015.

Εμπλοκή στο Αιγαίο! Οι Τούρκοι δεν επιτρέπουν στα πλοία του ΝΑΤΟ να πλησιάσουν στα σύνορά της

Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο "οι Τούρκοι αρνήθηκαν" αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο διπλωμάτη.

"Η εντολή (σ.σ. που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, αφού οι χώρες-μέλη του συμφώνησαν επί του σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο) αποσαφήνισε κάπως τα πράγματα, όχι όμως το πρόβλημα της εισόδου στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Από την αρχή ξέραμε ότι οι Τούρκοι είναι δύσκολοι και θα είναι δύσκολοι" στο θέμα αυτό, σχολίασε η διπλωματική πηγή.

Οι τουρκικές αρχές «ζήτησαν από τον Γερμανό διοικητή», τον αντιναύαρχο Γιεργκ Κλάιν, «να πάει στην Άγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί» η δύναμη του. «Τώρα γίνεται διαπραγμάτευση μεταξύ των Γερμανών και των Τούρκων», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Επιπροσθέτως, παρά τις διαβεβαίωσεις Γερμάνων και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία «δεν δείχνει κανέναν ή ελάχιστο ζήλο» να παραλάβει τους πρόσφυγες που διασώζονται απο τα πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησής τους, παρατήρησε η ίδια πηγή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news