Home » , , , , , , » ΕΟΠΥΥ: Ρωτά πόσο θα ζήσει καρκινοπαθής για να του εγκρίνει τα φάρμακα!

ΕΟΠΥΥ: Ρωτά πόσο θα ζήσει καρκινοπαθής για να του εγκρίνει τα φάρμακα!

 
Σοκάρει η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους του  ΕΟΠΥΥ ζητεί την πιστοποίηση του προσδόκιμου επιβίωσης ενός καρκινοπαθούς από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη θεραπεία του με ακριβό ογκολογικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο ΙΣΑ, σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες πχ ογκολόγοι, για σοβαρές παθήσεις, πχ κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.
 
 
ΙΣΑ: Εκτός λογικής και ηθικής αυτή η λεπτομέρεια της συνταγογράφησης
Με ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ την άμεση διευθέτηση του πρωτοφανούς όπως το χαρακτηρίζει  ζητήματος.

«Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ σε σχετική ανακοίνωση και καταλήγει λέγοντας ότι «είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του "απομένει"ελάχιστος χρόνος ζωής».

ΕΟΠΥΥ: Πρόκειται για διαδικασία βασισμένη σε διεθνή πρότυπα
Παραδέχεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι απέρριψε το αίτημα  καρκινοπαθούς να του χορηγηθεί θεραπεία σύμφωνα με την καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ).

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο Οργανισμός επιχειρεί να δικαιολογήσει τη στάση της αρμόδιας Επιτροπής Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού η οποία δεν ενέκρινε τη χορήγηση ογκολογικού φαρμάκου σε ασθενή, αποδίδοντας την απόφαση σε ελλείψεις στον φάκελο που υπέβαλε ο ασθενής.

«Η αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ιατρούς του ΕΣΥ. Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους» εξηγεί στην ανακοίνωση ο ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο ασθενή αναφέρεται πως «εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος».

Κατά τον ΕΟΠΥΥ, η Επιτροπή έχει εγκρίνει την χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς.

«Πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κ.α.)» σημειώνει η διοίκηση του Οργανισμού, και καταλήγει πως «σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός αποδέχεται τους κανόνες της Ιατρικής  Επιστήμης και προτεραιότητά του παραμένει το όφελος τους ασθενούς».


Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης κατέθεσε ερώτηση την οποία απευθύνει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, όπου αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ, απαντώντας σε χθεσινή καταγγελία του ΙΣΑ, επιβεβαίωσε ότι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση και μάλιστα χαρακτήρισε τη διαδικασία αυτή ως προβλεπόμενη για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων.

«Είναι φανερό ότι η απαράδεκτη αυτή απαίτηση της επιτροπής έγκρισης φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ, θίγει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς τους. Φέρνει το γιατρό στη δύσκολη -επιστημονικά και ηθικά θέση- να κάνει “εκτίμηση” του χρόνου ζωής που υπολείπεται στον ασθενή του, προσδίδοντας του μαντικές ικανότητες, την ίδια στιγμή που υποβάλλει τον ήδη βεβαρυμένο, ψυχολογικά και σωματικά, ασθενή σε μια νέα δοκιμασία, μέσα από την οποία φαίνεται ότι θα πληροφορηθεί και πόσος χρόνος ζωής του απομένει. 

Και όλα αυτά προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθεί ενός φαρμάκου, ήδη εγκεκριμένου για την ασθένεια του από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει ο Δημήτρης Σταμάτης και τονίζει ότι «είναι τουλάχιστον τραγικό να συνδέεται η έγκριση της χορήγησης του φαρμάκου ενός καρκινοπαθούς ή βαρέως πάσχοντος ασθενούς με το εύρος του προσδόκιμου επιβίωσης του».

Ο βουλευτής της ΝΔ ζητεί από τον κ. Πολάκη να ενημερώσει τη Βουλή πότε τέθηκε ως προϋπόθεση έγκρισης φαρμάκων σοβαρών παθήσεων, ο υπολογισμός του προσδόκιμου επιβίωσης, αν τελούσε σε γνώση του και αν έχει εγκρίνει κάτι τέτοιο. Του ζητεί επίσης να απαντήσει τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να απαλειφθεί η απάνθρωπη αυτή απαίτηση που θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news