Home » , , , » S.O.S. ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΙΛΑΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑ !

S.O.S. ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΙΛΑΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΒΟΛΙΑ !

Κατόπιν εορτής τα όποια μέτρα, λένε οι παιδίατροι - Αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους αναμένουν οι ειδικοί - Από τα 215 δηλωθέντα κρούσματα, τα 23 αφορούν αλλοδαπούς και τα 192 ασθενείς ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως Ρομά - Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Μακραίνει σταθερά ο κατάλογος με τα περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας. Την ίδια ώρα, τα εμβόλια για την ιλαρά χαρακτηρίζονται ως σκεύασμα σε έλλειψη, παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια στην αγορά.

Άλλα 19 κρούσματα της νόσου δηλώθηκαν μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) την τελευταία εβδομάδα – για την ακρίβεια από την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Συνολικά, οι ασθενείς με ιλαρά, παιδιά και ενήλικες, ανέρχονται σε 215.
Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η επιδημική έξαρση της νόσου καταγράφεται κυρίως στη Νότια Ελλάδα, και έχει επίκεντρο την Αττική.

Στη μεγάλη πλειονότητα, αναφέρουν οι ειδικοί,  πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Σημειώνεται ότι από μικρά παιδιά Ρομά που μετακινήθηκαν από τη Ρουμανία στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο πυροδοτήθηκε ουσιαστικά η μετάδοση της ασθένειας.

Μεταξύ των ασθενών υπήρχαν και πάλι, σύμφωνα με την έκθεση, και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Ωστόσο, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων καθώς και την επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πλην της Αττικής και της Πελοποννήσου.
Το προφίλ των ασθενών

Από τα 215 δηλωθέντα κρούσματα, τα 23 αφορούν αλλοδαπούς και τα 192 ασθενείς ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως Ρομά. Υπάρχει ωστόσο ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, 36 άτομα, που προσδιορίζονται ως Έλληνες ηλικίας 25- 44 χρόνων που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό – σε αντιδιαστολή με τον ειδικό πληθυσμό των Ελλήνων Ρομά.

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων ιλαράς, τα 178 κρούσματα αφορούν παιδιά ηλικίας έως 14 χρόνων, κυρίως παιδιά Ρομά. Η νόσος έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα 1 έως 4 χρόνων.

Από τα 215 δηλωθέντα κρούσματα, εμβολιαστική εικόνα αναφέρθηκε για τα 202. Από τους 202 ασθενείς οι 190 ήταν ανεμβολίαστοι και οι 12 είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού, δηλαδή είχαν κάνει τη μία δόση του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς.

Ένας στους δύο ασθενείς με ιλαρά χρειάστηκε νοσηλεία. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 215 κρούσματα νοσηλεύτηκαν τα 111. Ποσοστό 8% παρουσίασε επιπλοκές (1 ασθενής πνευμονία, 9 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα, 3 κερατίτιδα, 4 βρογχίτιδα, 1 εμφάνισε ήπια ηπατική διαταραχή).

Από γεωγραφικής πλευράς, ο μεγάλος όγκος των κρουσμάτων κατανέμεται στην Αττική – τα 152 περιστατικά. Άλλα 51 περιστατικά ιλαράς δηλώθηκαν στην Πελοπόννησο και τα υπόλοιπα είναι σε Εύβοια, Λέσβο, Αιτωλοακαρανία, Κοζάνη, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο Κρήτης.
Συστάσεις για εμβολιασμό, αλλά χωρίς διαθέσιμα εμβόλια

Κι ενώ στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνεται πως κεντρικό σημείο της στρατηγικής πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός, με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας- ερυθράς (MMR) και καλούνται να εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι ανοχύρωτοι έναντι της νόσου, τόσο τα μικρά παιδιά ηλικίας έως 4 χρόνων όσο και οι ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου ή με μία δόση, τα εμβόλια έχουν «εξαφανιστεί» από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα και πως όταν απευθύνονται στις φαρμακαποθήκες για την προμήθεια εμβολίων ενημερώνονται πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα σκευάσματα, ενώ οι φαρμακαποθήκες με τη σειρά τους «δείχνουν» ως υπεύθυνες για την εμπλοκή στην τροφοδοσία με εμβόλια τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Η εικόνα της αγοράς βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη που έχει η Αριστοτέλους, που διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι τα εμβόλια είναι διαθέσιμα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, για την ιλαρά, η α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί από τις εταιρείες προς τους φαρμακεμπόρους κι από εκεί προς τα ιδιωτικά φαρμακεία περίπου 340.000 δόσεις τριπλών εμβολίων ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς, ξεπερνώντας κατά περίπου 15.000 την κατανάλωση της προηγούμενης χρονιάς.

Κι αυτό ενώ όλοι διαβεβαιώνουν πως εμβόλια δεν υπάρχουν…

Η καλή εκδοχή θα ήταν να έχουν πωληθεί και χορηγηθεί στην Ελλάδα όλα αυτά τα εμβόλια. Αν πράγματι έχει συμβεί αυτό, τότε με τον αριθμό των εμβολίων έχουν εμβολιαστεί όλα τα παιδιά ηλικίας 0 έως 4 χρόνων, αλλά και μεγάλος αριθμός ενηλίκων ηλικίας  25 έως 44 που αποτελούν ομάδα κινδύνου. Και φυσικά αυτό θα είχε φανεί με το ισχυρό τείχος ανοσίας έναντι της ιλαράς, στον ανήλικο και τον ενήλικο πληθυσμό…

Ωστόσο, το μόνο που είναι βέβαιο πως έχει γίνει είναι ο εμβολιασμός 1.600 παιδιών Ρομά με ισάριθμα εμβόλια. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή ότι έγινε τον περασμένο Αύγουστο, γεννώντας νέο ερώτημα καθώς εάν γνώριζαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες ότι υπάρχει έξαρση της ιλαράς στους Ρομά σε όλη την Ευρώπη, γιατί δεν μερίμνησαν για την κάλυψη του παιδικού πληθυσμού Ρομά; Γιατί περίμεναν να εκτοξευθούν τα κρούσματα για να αρχίσουν τον εμβολιασμό;

Απαντήσεις δεν προκύπτουν…Υπάρχουν όμως υποσχέσεις ότι θα εισαχθούν άλλες 65.000 δόσεις εμβολίου τον Οκτώβριο και άλλες 120.000 θα εξασφαλιστούν μέχρι το τέλος του έτους – μια έμμεση εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στη χώρα μας.
Παιδίατροι: καμία πρόληψη από τους αρμόδιους, μόνο πυροσβεστικά μέτρα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα, ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί η ιλαρά στην Ελλάδα, δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης μεταδοτικότητας της νόσου και της εύκολης και μεγάλης μετακίνησης των ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σημειώνεται πως η επιδημία στην Ευρώπη μετρά ήδη δύο χρόνια.

Σε υπό δημοσίευση άρθρο του στο περιοδικό του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), ο παιδίατρος εστιάζει σε μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με την έξαρση της ιλαράς: «Μπορούσαμε να έχουμε λάβει μέτρα ή να έχουμε λειτουργήσει διαφορετικά ώστε να αποτρέψουμε την εμφάνιση και την ταχεία εξάπλωση των κρουσμάτων, ή αυτό ήταν αναπόφευκτο; Και αν μπορούσαμε τι ακριβώς δεν κάναμε σωστά και έγκαιρα;» διερωτάται ο ειδικός. Η απάντηση όπως προκύπτει απ΄π την καταγραφή των δράσεων της πολιτείας είναι σκληρή: «Δυστυχώς στην παρούσα περίοδο δεν λειτουργήσαμε με στόχο την πρόληψη. Λειτουργήσαμε πυροσβεστικά και αφού τα κρούσματα άρχισαν να εμφανίζονται στη χώρα μας».

Ο κ. Νταλούκας επισημαίνει πως τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν όταν η ιλαρά άρχισε να ανεβαίνει στην Ευρώπη και όχι όταν η ιλαρά χτύπησε την πόρτα μας.

Επιπλέον, και σε ό,τι αφορά τα ανεμβολίαστα παιδιά Ρομά διαπιστώνει πως «εκτός από μερικές κατά καιρούς αποσπασματικές και μεμονωμένες προσπάθειες εμβολιασμού του πληθυσμού αυτού, ποτέ δεν φροντίσαμε να βρούμε τρόπους προσέγγισης των Ρομά, ώστε να εμβολιαστούν σύμφωνα με το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών».

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων, ο κ. Νταλούκας σημειώνει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τα 100 περίπου κρούσματα ιλαράς έστειλε συνεργείο και εμβολιάζει Ρομά: «Πολύ καλά έκανε, αλλά κατόπιν εορτής. Τι εμπόδισε άραγε να γίνει αυτή η ενέργεια, όχι τώρα που προέκυψαν τα κρούσματα αλλά όταν άρχισε η ιλαρά να εμφανίζεται σε ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή ένα με δύο χρόνια πριν, ή έστω από την αρχή του 2017;» διερωτάται...

Δημοφιλείς αναρτήσεις μήνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις διαχρονικά


ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ... ????


Live







Η λίστα ιστολογίων μου






Επαγγελματικός εξοπλισμός Am & Fm



 
Support : FACEBOOK PROFIL | Your Link | Your Link
Copyright Nikos Samourkas © 2013. radio roumeli news